Program ARiMR


Program Rozwoju

Projekt Pstra Wybiegana realizowany jest dzięki wsparciu „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europo inwestująca w obszary wiejskie" oraz „Programowi Rozwoju Obszarów Wiejskich na kiła 2014 - 2020"


Projekt realizowany jest w ramach operacji prowadzących do celów szczegółowych:

1. »Współpraca - wspieranie innowacyjności, współpracy i rozwoju bazy wiedzy na obszarach wiejskich".
2. „Wzmacnianie powiązań między rolnictwem, produkcją żywności i leśnictwem, a badaniami i innowacją, w tym docelowo ulepszonego zarządzania środowiskiem i lepszych wyników".

3. ,,Poprawa wyników gospodarczych wszystkich gospodarstw oraz ułatwianie restrukturyzacji i modernizacji gospodarstw, szczególnie z myślą o zwiększeniu uczestnictwa w rynku i zorientowania na rynek, a takie zróżnicowania produkcji rolnej".

4. „Poprawa konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno-spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocje na rynkach lokalnych i krótkie cykle dostaw, grupy i organizacje producentów oraz organizacje międzybranżowe".


Tytuł operacji:

„Nowy Standard wieprzowiny. Innowacyjny model produkcji mięsa wieprzowego polskich ras rodzimych - transparentność hodowli, produkcji i dystrybucji".

Cel: „Stworzenie nowego standardu mięsa wieprzowego polskich ras rodzimych. Wsparcie dostępności mięsa wysokiej jakości i transparentności jego produkcji".


Opis:

Celem projektu jest stworzenie nowego standardu mięsa wieprzowego polskich ras rodzimych oraz wsparcie dostępności mięsa wysokiej jakości i transparentności jego produkcji. Zakłada się, że uczestnictwo producentów w standardzie pozwoli na powtarzalność w otrzymywaniu znacznie udoskonalonego produktu: mięsa wieprzowego wysokiej jakości. Stworzenie standardu nastąpi poprzez testowanie udoskonalonego modelu chowu świń rasy złotnickiej pstrej w systemie ekstensywnym opartego na innowacyjnym narzędziu (cyfrowy system teleinformatyczny), zbierającym i udostępniającym dane na temat mięsa (na drodze od hodowcy do konsumenta). Czynnikiem mającym bezpośredni wpływ na wysoką jakość mięsa otrzymywanego ze świń polskich ras rodzimych jest ich sposób utrzymania (wolny wybieg). Za kluczową uznano możliwość swobodnego poruszania się sztuk. Narzędziem niezbędnym do opracowania znacznie ulepszonej metody organizacji (udoskonalony model chowu) oraz jej późniejszej kontroli, będzie cyfrowy system teleinformatyczny pozwalający na znakowanie i identyfikację mięsa, indywidualny monitoring życia zwierząt (m. in. ilość "wybieganych' km) oraz wykorzystanie zdobytej wiedzy w kierowaniu produkcją. Innowacyjność projektu przejawia się również w planowanym stworzeniu znacznie ulepszonej metody marketingu, bazującej na wykorzystaniu wyżej wymienionego narzędzia (umożliwienie dostępu do szczegółowych danych o produkcie), stworzeniu systemu subskrypcji (baza klientów) i rozpoznawalnego znaku (kreowanie i edukowanie społeczności konsumentów). Działania służące budowaniu wizerunku realizowane będą na wielu płaszczyznach, w tym wspierane za pomocą mediów społecznościowych. Ma to na celu wywołanie poczucia przynależności do elitarnej grupy nabywców produktów markowych/luksusowych, zgodnych w zrozumieniu idei, które standard reprezentuje (humanitarne traktowanie zwierząt, życie w rytmie „slow"). System subskrypcji posłuży również planowaniu wielkości pogłowia, więc stanowi wsparcie innowacji organizacyjnej produkcji.


Planowane wyniki operacji:

Nadrzędnym efektem natychmiastowym realizacji operacji będzie dostępność nowego standardu jakości mięsa wieprzowego, który będzie dedykowany producentom prowadzącym chów ekstensywny świń rasy rodzimej - złotnickiej pstrej. Prowadzenie chowu przez producentów zgodnie z wytycznymi stworzonego standardu będzie dobrowolne (standard będzie dostępny dla każdego spełniającego jego założenia), Uczestnictwo w nim będzie niosło wiele korzyści dla producentów - m. in. dostęp do fachowej wiedzy na temat opracowanej w ramach operacji (dedykowanej chowowi ekstensywnemu) ulepszonej metody organizacji produkcji, dostęp do sieci dystrybucji i możliwość posługiwania się znakiem towarowym „Pstra Wybiegana", świadczącym o wysokiej jakości produktu i transparentności procesu produkcji - zgodnie z założeniami koncepcji „od pola do stołu" (innowacja marketingowa). Korzystanie z proponowanego standardu będzie wymagało rejestracji w cyfrowym systemie teleinformatycznym, co dostarczy danych pozwalających na dalsze ulepszanie metod produkcji, dystrybucji i marketingu oraz ich kontrolę w celu zapewnienia pełnej zgodności z wyznaczonymi normami standardu (innowacja organizacyjna). Dostępność klientów do danych z cyfrowego systemu teleinformatycznego wpłynie na budowę zaufania zarówno do producentów, jak i żywności przez nich produkowanej. Standard stanie się osią tworzonej społeczności konsumentów i producentów. Działanie w ramach standardu ma wspomóc rozwiązanie problemu niskiej opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce, zwiększyć dostępność mięsa wysokiej jakości (innowacja produktowa) oraz transparentność jego produkcji i dystrybucji (od hodowcy do konsumenta).


Kwota dofinansowania:

1 648 473,00 zł (słownie złotych: jeden milion sześćset czterdzieści osiem tysięcy czterysta siedemdziesiąt trzy złote 00/100):

- ze środków EFRROW w wysokości 1 048 923,36 zł (słownie złotych: jeden milion czterdzieści osiem tysięcy dziewięćset dwadzieścia trzy złote 36/100), co stanowi 63,63% przyznanej pomocy na realizację operacji.

- z krajowych środków publicznych, w wysokości 599 549,64 zł (słownie złotych: pięćset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy pięćset czterdzieści dziewięć złotych 64/100), co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.


PSTRA WYBIEGANA utrzymywana jest ekstensywnie na obszernych zazielenionych wybiegach - pastwiskach. Zapewniamy zwierzętom bardzo wysoki dobrostan hodowlany, w tym: różnorodna aktywność ruchowa no świeżym powietrzu, nieograniczona możliwość penetrowania gruntu, kąpiele słoneczne, prysznic w upały, oraz zielonki w sezonie wiosenno -jesiennym. Wybiegi - pastwiska sq regularnie regenerowane w sezonie zapewniając zwierzętom świeże zielonki i higienę. Po ukończeniu hodowli danego stada wybiegi odpoczywają jeden sezon w celu ich dodatkowej regeneracji.

 

 

 

 

 

Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies. Dowiedz się więcej